Anhydrietvloer als dekvloer
Belangrijk: voordat de eindafwerking van een vloer gerealiseerd wordt, moet de ondervloer egaal zijn. Zo’n egale ondervloer wordt ook wel een dekvloer genoemd. Een anhydrietvloer is een uitstekende oplossing. Anhydriet is op basis van gips: het is een calciumsulfaatgebonden gietdekvloer. Deze wordt boven op de constructievloer geplaatst en vormt een egale basis voor de afwerking.
Waarom anhydriet?
Een anhydrietvloer is een soort gietdekvloer en wordt vloeibaar aangebracht. Zo wordt de gehele vloer bedekt; oneffenheden worden opgevuld. Wanneer een anhydrietvloer professioneel wordt aangebracht, is het mogelijk grote oppervlaktes in één keer aan te pakken. Dat maakt een anhydrietvloer bijzonder geschikt in grote bouwwerkzaamheden. Denk hierbij aan utiliteitsbouw, kantoorgebouwen, winkels, showrooms, opslag en loodsen.
Voordelen van een anhydriet dekvloer
Eén van de voordelen van een anhydrietvloer, is dat deze sneller te verwerken is. Anhydriet heeft namelijk veel minder krimp en expansie eigenschappen. Hierdoor is er bijvoorbeeld geen kunststofvezel wapening nodig met vloerverwarming. Bovendien is het in sommige projecten mogelijk de anhydrietvloer in minder dikte aan te brengen.
Nadelen van een anhydriet dekvloer
Het nadeel van een anhydrietvloer, is dat het niet mogelijk is de vloer te storten op schuine vlakken. In dit geval is een cementdekvloer een passende oplossing. Wanneer gewerkt wordt in een vochtige ruimte, is een eco2floor aan te raden. Deze dekvloer is uitstekend toepasbaar in bijvoorbeeld badkamers.
Anhydriet vloer schuren en afwerken
Anhydriet is een dekvloer. Het is dus géén afwerking! Je kunt een anhydrietvloer op veel verschillende manieren afwerken, zoals:
- Kunststof gietvloeren
- PVC vloeren
- Tegelwerken
- Coatings
Voor een aantal van deze afwerkingen is het nodig de anhydrietvloer allereerst te schuren. Zo wordt het kalkresidu van de anhydriet bewerkt, zodat de hechting verbetert. In sommige projecten is het nodig de anhydrietvloer te egaliseren. In dat geval wordt een tussenlaag toegevoegd: het egaliseren van de vloer.
Veelgestelde vragen
Wat kost een anhydrietvloer per m2?
Voor de prijs van een anhydrietvloer kun je het beste contact met ons opnemen. We bespreken de opties en maken een offerte op maat.
Is anhydriet waterbestendig?
Anhydriet is minder geschikt voor ruimtes waar het vochtig wordt. Voor bijvoorbeeld een badkamer, kun je dus beter een ander type dekvloer kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een eco2floor, deze is bijzonder geschikt voor vochtige ruimtes.
Wat is de droogtijd van een anhydrietvloer?
De droogtijd van een anhydrietvloer is afhankelijk van (weers)omstandigheden. Over het algemeen is een anhydriet vloer na ongeveer 3 dagen beloopbaar. Om volledig uit te harden, heeft anhydriet ongeveer één week per centimeter nodig. Wil je een dekvloer die snel hard wordt? Er zijn verschillende varianten die de volgende dag al overlaagbaar zijn!
Hoe kun je een anhydrietvloer afwerken?
Anhydriet is één van onze soorten dekvloeren. Je kunt de dekvloer afwerken met bijvoorbeeld een kunststof gietvloer, pvc-vloer, tegelwerk of een coating.
Wat weegt een anhydrietvloer?
Dit is afhankelijk van het soort anhydriet. Gemiddeld weegt de reguliere variant anhydriet ongeveer 2,97 kg per dm³.