Schuimbeton

Wanneer je gaat verbouwen, wil je het vaak grondig aanpakken, zo kun je immers genieten van je vernieuwde omgeving in alle comfort. Vaak wordt er dan het nodige sjouwwerk verricht en met veel kruiwagens op en neer gereden. Gebruik je zand als bedding of om de holle ruimtes zoals een kruipruimte te vullen? Niet doen! Met schuimbeton heb je de oplossing voor het uitvullen en isoleren van de ondergrond in elk bouwproject.

Schuimbeton is isolerend, milieubewust en ook nog eens goed voor de portemonnee.

schuimbeton

Schuimbetonvloer

Een schuimbeton vloer is een ‘opgeklopt’ mengsel van beton , net zoals je koffiemelk zou opschuimen. Bestaande uit cement, water, vulstoffen en het speciale schuimmiddel, waardoor er veel meer volume gecreëerd kan worden.

Ideaal als uitvulling of ondergrond isolatie van ieder project, is de schuimbetonvloer bijvoorbeeld toepasbaar bij:

  • Kruipruimte opvullen na het vervangen van de houten vloer.
  • Als uitvullaag, om alle leidingen, hoeken en kieren van de onderliggende werkvloer in te pakken.
  • Renovatie utiliteitsbouw, oude vervallen rioleringen en leidingen kunnen gemakkelijk dicht gevloeid worden
  • Elk project waar weinig gewicht relatief veel ruimte moet opvullen (verdiepingsvloeren).
  • Rondom zwembaden, damwanden en andere projecten waar veel volume met weinig gewicht gevuld moet worden.

In een relatief korte tijd kunnen grote ruimtes voorzien worden van een betere, geïsoleerde ondervloer dan zand of standaard isolatiemateriaal.

schuimbeton isolatie

Schuimbeton voordelen

Schuimbeton is niet alleen een snelle, niet arbeidsintensieve manier van vullen, het heeft ook nog eens legio van voordelen ten opzichte van concurrerende producten. Schuimbeton heeft van zichzelf een zogenaamde ‘gesloten cellenstructuur’, wat zorgt voor uitstekende isolerende eigenschappen.

Hierdoor bespaart u aanzienlijk op de stookkosten, iets wat zich makkelijk terugbetaald in uw portemonnee. Tevens verhoogt u de waarde van uw huis, wat schuimbeton maakt tot een efficiënte vloer met hoog rendement.

De gesloten structuur zorgt ervoor dat water moeilijk zijn weg kan vinden in een schuimbetonvloer. Door de vochtwerende eigenschappen is het product ook goed opgewassen tegen de vorst- en dooicyclus, een duurzaam product. Het afsluiten van de ruimte door middel van schuimbeton zorgt er ook nog eens voor dat u geen last meer hebt van:

  • Schimmels
  • Optrekkend vocht
  • Een muffe lucht in uw pand
schuimbeton storten

Schuimbeton met vloerverwarming

Met zijn isolerende eigenschappen zorgt schuimbeton voor een ideale ondergrond om op voort te borduren. Om in het comfort te voorzien kan op de schuimbeton vloerverwarming gelegd worden. Deze wordt in de juiste groepen gelegd en op de verdeler aangesloten. Omdat een schuimbetonvloer van zichzelf isolerend is, heeft u de juiste opbouw van vloerverwarming op schuimbeton en hoeft u verder niet met bijvoorbeeld andere isolatiematerialen zoals tempex (piepschuim) te isoleren.

Dekvloer op schuimbeton

Na het plaatsen van de vloerverwarming bent u bijna klaar, u moet alleen de schuimbeton afwerken. Daarvoor kunt u kiezen voor het plaatsen van een dekvloer, de ondervloer waarop een eindafwerking vervaardigd kan worden (denk aan een tegelvloer, pvc of hout). Ben je op zoek naar een stoere, industriële eindafwerking, dan is het woonbeton een geweldige oplossing. Een woonbetonvloer is eindafwerking en dekvloer in één, wat ook nog eens kostenbesparend is. Het ideale plaatje voor lekker warme voeten in huis.

schuimbetonvloer

Schuimbeton storten

Voordat je schuimbeton kunt laten storten is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Het juiste meterpeil uitzetten is daar één van. Zodoende kan de rest van de vloeropbouw op de juiste hoogte en dikte aangepast worden. Keuzes van de toekomstige vloeren beïnvloeden het uit te zetten peil. Het afwerken van de vloer met een gevlinderde betonvloer heeft immers een andere opbouw nodig dan een cement dekvloer met tegel. Met het juiste advies komt u niet voor verrassingen te staan en heeft u te allen tijden een vloeropbouw die bij u past.

Eigenschappen schuimbeton

Schuimbeton is een vanuit zichzelf vloeiende mortel. Omdat het zo vloeibaar is, kan het dan ook goed worden aangebracht door middel van een pomptruck en mixer. De pomptruck zorgt ervoor dat het schuimbeton zonder overlast op de juiste plek terecht komt.

Om ervoor te zorgen dat het vloeibare product zijn vocht niet verliest, wordt de ondergrond voorzien van een ‘badkuip’ van plastic folie. Als de ondergrond afgesloten is kan het schuimbeton op een normale manier drogen, om zo tot een sterk en duurzaam eindproduct te komen. Na enkele dagen drogen is uw werkvloer compleet, tijd om weer verder te gaan met de verbouwing!

schuimbeton fundering

Schuimbeton offerte

Uitgebreid advies en vrijblijvende offerte

Voor ieder oppervlakte, van groot tot klein, of het nu moeilijk te bereiken plek is of het de hoogte in moet, er is een oplossing die bij uw project past. Om schuimbeton te bestellen moeten we het een en ander weten, zoals de verwachte dikte en vierkante meters. De prijs van schuimbeton per m3 is dan ook niet vast te stellen. Wij maken uw project van A tot Z en voorzien in een voor u gespecificeerde offerte en vrijblijvend advies.

Droogtijd schuimbeton

Een veel gestelde vraag is hoe lang de schuimbeton moet drogen. Dit is afhankelijk mede afhankelijk van de ruimte en het weer. Vaak heeft een volledig vloervervanging een goede week werk nodig (zie houten vloer vervangen). De droogtijd voordat een afwerkvloer en/of vloerverwarming aangebracht kan worden, is een of dag of twee bij goede omgevingstemperaturen. Zorg ervoor dat na het storten de ruimte goed geventileerd kan worden, voor de juiste droging.

Schuimbeton isolatiewaarde

De rd waarde van schuimbeton heeft, net als elk isolatiemateriaal, te maken met de dikte van het aangebrachte materiaal. Als globale regel kun je per 10 cm schuimbeton 0,9 Rd waarde aanhouden. Om voor een subsidie van het ISDE in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Schuimbeton storten

Gewicht Schuimbeton

De minimale dikte van schuimbeton is 10 cm. De maximale dikte is rond de 60 cm ( per stortfase).

Moet je schuimbeton wapenen?

Nee schuimbeton kun en hoef je niet te wapenen. Schuimbeton is per definitie geen constructieve vloer. Je mag deze dan ook niet als dragende fundering gebruiken. Schuimbeton is een uitvullaag, zoals zand en andere isolatiematerialen.

Welke isolatiemateriaal isoleert het beste?

Op welke manier je de vloer wilt isoleren hangt veelal af van de hoogte van je opbouw. Zoek je de meeste isolatie in een zo dun mogelijk pakket? Kies dan voor PIR platen. Wil je een grote ruimte opvullen en ook nog eens isoleren, dan is schuimbeton de oplossing.

Wanneer is schuimbeton beloopbaar?

In de warme dagen een goede dag, in koude dagen 2 á 3 dagen (zorg voor voldoende ventilatie).

Schuimbeton buiten

Schuimbeton kan ook buiten toegepast worden, veelal als uitvullaag voor grote volumes op te vangen.

Schuimbeton afschot

Onder licht afschot kan schuimbeton gecreëerd worden, vraag naar de mogelijkheden.

Een greep uit de gerealiseerde vloeren van BBM Vloeren: